Forex


Na świecie

Ostatnio klimat zrobił się prodolarowy i nawet dziś rano mamy ok. 1,1150-55 na wykresie. To – jak na minione dni czy nawet tygodnie – zupełnie niezły kurs, oczywiście z perspektywy tych, których cieszy silny dolar.

Ale kto wie, być może teraz przyjdzie lekkie spowolnienie tego kierunku? Na przykład w nocy pojawiła się gołębia wypowiedź Charlesa Evansa z Fed, tonująca wyostrzone nastroje, które powstały po posiedzeniu FOMC. Zdaniem Evansa jest możliwe, iż w tym roku nie dojdzie już do (trzeciej) podwyżki stóp. Evans opowiada się za "bardzo stopniową" polityką i powolną redukcją bilansu poprzez ograniczanie reinwestowania odsetek.

Dziś o 14:00 wypowie się też inny przedstawiciel FOMC i Fed, p. Stanley Fischer. Mało tego, o 21:00 wystąpi Robert Kaplan z tej samej instytucji. Co poza tym w programie?

O 7:45 w Szwajcarii przedstawione zostaną prognozy instytutu SEKO, zaś o 9:30 wypowie się Mark Carney, szef Banku Anglii. O 10:00 poznamy bilans płatniczy Eurolandu, o 10:45 publicznie wystąpi Thomas Jordan, szef Banku Szwajcarii (który to Bank nadal stawia na arcy-ujemne stopy procentowe i uważa, że frank jest zbyt mocny). O 22:40 American Petroleum Institute przedstawi swoją ocenę tygodniowej zmiany zapasów paliw.

Polskie wątki

O 14:00 poznamy ważne dane gospodarcze z Polsk za maj: produkcję przemysłową, produkcję budowlano-montażową, ceny produkcji sprzedanej w obu segmentach i wreszcie także sprzedaż detaliczną. Ściślej, będzie chodziło o dynamikę r/r i m/m w każdej z tych kategorii.

Od dłuższego czasu dane ekonomiczne z Polski są niezłe, a niekiedy bardzo dobre. Wczoraj agencja Fitch poprawiła nam perspektywę PKB na rok bieżący, to też o czymś świadczy. Tym niemniej złoty trochę traci, może bez tragedii – ale jednak. Na EUR/PLN można nawet wytyczyć linię wzrostową. Aktualnie mamy tam 4,22. Na USD/PLN jest 3,7830. Funt stoi po 4,82 (w przybliżeniu), nawet tu złoty trochę oddaje, mimo wszelkich niepewności co do losów Wielkiej Brytanii.

Tomasz Witczak

FMC Management

\FMCM"

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej… Zgadzam się i akceptuję